Czas trwania jest trzecim atrybutem

Posted in Uncategorized  by admin
July 12th, 2016

Czas trwania jest trzecim atrybutem wrażenia. Trwanie jego jest nie- kiedy wyraźnie czasowo odgraniczone, czasem nie jest to możliwe. Dla wrażeń wzro- kowych da się dość dokładnie określić początek i koniec doznawanego wrażenia. To samo dotyczy słuchu i dotyku. Natomiast jeśli chodzi o węch i smak to zwłaszcza ich czasowy koniec jest trudno uchwytny. 4. Cechy przestrzenne wrażenia bywają mniej lub więcej wyraźne. Nie wszystkie wrażenia posiadają cechy tzw. rozciągłości. Czucia dotykowe, wzrokowe- i głębokie posiadają tę cechę, dającą możność określenia rozciągłości przestrzennej przedmiotu. Atoli czucia słuchu i węchu, a także smaku nie posiadają tego atrybutu. Jeżeli przy posmarowaniu języka na pewnej przestrzeni postrzegamy rozciągłość: posmarowanej powierzchni, to raczej chodzi tu o dotyk, a nie o smak. Mimo to i wra- żenia słuchowe, i węchowe, i smakowe posiadają pewne cechy, przestrzenne, miano- wicie dźwięk dolatuje z określonej strony, ciepło i zimno bywają punktowe lub, rozległe, a woń i smak miewa swoje umiejscowienie w przestrzeni. Niektórzy dopatrują się we wrażeniach zmysłowych jeszcze innych cech, np. za- barwienia wzruszeniowego. Jest to, zdaje się, niesłuszne, gdyż chodzi tu raczej o to- warzyszące czuciom uczucia. Pomijam tu zagadnienie genetyczno-ewolucyjne, które z dużym prawdopodobieństwem pozwala czucia i uczucia wyprowadzić ze wspólnego korzenia rozwojowego. Także za cechę wrażenia nie można uważać chcenia, chociaż. uczuciom towarzyszą pewne objawy woli w postaci dążenia do przedmiotu lub uni-• kania go. Podniety fizjologiczne wywołujące wrażenia mogą być natury mechanicznej Iub chemicznej. Smak, węch i wzrok zwykło się nazywać zmysłami chemicznymi, a dotyk i słuch mechanicznymi. Dotyczy to oczywiście tylko natury bodźców, a nie pobudzeń. Te ostatnie są bowiem dla wszystkich zmysłów w ostateczności natury chemicznej . [hasła pokrewne: , dezynsekcja warszawa, stomatologia Kraków, zagęszczanie rzęs ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)